Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
Neurofeedback nedir? Uyeols10
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
Neurofeedback nedir? Uyeols10
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz

Elektrik & Elektronik Bilgi Platformu
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Neurofeedback nedir?

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
admin
Admin
Admin
admin


Mesaj Sayısı : 560
Rep Puanı : 10101606
Tecrübe Puanı : 7
Kayıt tarihi : 05/07/09
Yaş : 34
Nerden : İzmir

Neurofeedback nedir? Empty
MesajKonu: Neurofeedback nedir?   Neurofeedback nedir? I_icon_minitimeSalı Tem. 07, 2009 11:36 pm

Neurofeedback, kişinin kendi beyin dalgalarını değiştirmesine yardımcı olan bir öğrenme stratejisidir. Kişiye, kendi beyin dalgalarının karakteriyle ilgili bilgi verilirse, o kişi beyin dalgalarını değiştirmeyi öğrenebilir ve bu değişiklikler kalıcı olacaktır. Biz, buna bir çeşit beyin egzersizi diyebiliriz. Biofeedback tedavisi yaklaşık 50 yıldır Amerika’da uygulanmaktadır ve milyonlarca insan bu tedaviden çok büyük fayda görmüştür.
Neurofeedback’in tarihi ,bilimsel olarak bir şey ararken başka özel bir şey keşfetmenin en mükemmel örneğidir. SMR frekans bandı ; theta ,alpha ve beta beyin dalgaları gibi Yunan alfabesinden değildir.Bunun nedeni,Dr.Sterman 12 ile 15 hz arasındaki beyin dalgalarının kendine özgü özelliklerini saptayıp adlandırana kadar ,beta alanının bir parçası olarak düşünülüyordu.1960’ların sonlarına doğru Sterman laboratuvarında yapılan araştırmanın bir parçası olarak kedilere SMR arttırma öğretildi.Sterman bu dalgayı “ sensorimotor ritim” veya SMR olarak adlandırdı çünkü bu dalga beynin bir kulaktan öbür kulağa olan kısmında sensorimotor şeridinde ölçülmüş ve bu dalgaların hem duyusal hem de motor aktiviteyi yansıttığı tespit edilmiştir.
Sterman’dan hydrazinin (roketlerde,uzay mekiklerinde kullanılan yakıt) nasıl epilepsi nöbeti oluşturabileceğinin araştırılması NASA tarafından istendi, o da kediler üzerinde hydrazini denedi ve gördü ki bir grup kedi nöbet geçirmiyor.Bu kediler,daha önce SMR beyin dalgalarını arttıran kedilerdi. Daha sonraki araştırmalar gösterdi ki kedilerde doğru olan insanlara da uygulandı.Epilepsi hastalığı olan insanlara bu dalgalarını arttırmaları öğretildi ve nöbetleri azaldı.1970’lerin başlarında yapılan deneylerde şöyle bir gözlem elde edildi: Epilepsiyle birlikte aynı zamanda hiperaktivite ve huzursuzluk gösteren vakalarda , SMR dalgası arttırıldığı takdirde bu semptomların da azaldığı gözlemlendi.Bu konuda ilk bilimsel makale 1972 yılında basıldı.Bu makale, 23 yaşında,7 senedir genel tonik-klonik nöbet geçiren ve nedeni bilinmeyen bir bayanın sunumuydu.Ailede epilepsi vakası yoktu ve iki büyük merkez ,lezyonun bölgesini tespit edememişlerdi.EEG ,hiperventilasyona bağlı olarak 5-7 hz yavaşlığında dalga aktivitesi saptadı .Şimdiye kadar hiçbir ilaca cevap vermemesine rağmen , günde 200 mg Dilantin ve 200 mg Mebarol kullanıyordu. Hastanın gündüz nöbetlerinde ,gözlerin sol lateral deviyasyonu ile birlikte alın kırışıyor,sağ kolunu sol dizine doğru indirip sol tarafa doğru bilincini kaybetmiş bir şekilde düşüyordu ve tonik klonik hareketler mevcuttu.Bu hadiseler çoğunlukla sabahın çok erken saatlerinde oluyordu.Yıllarca yapılan kayıtlar ayrıca bu hastanın her ay adet dönemine bağlı olmayan iki büyük nöbet geçirdiğini tespit etti.
Üç ay boyunca haftada iki kere neurofeedback eğitimiyle ,SMR dalgasını arttırarak nöbetlerinin kesildiği görüldü.Yavaş dalgasında azalma (5-7)ve SMR dalgasında (11-15) artma tespit edildi.Bu hasta ,tedavisinin sonunda artık ilaç kullanmıyordu ve nöbetleri kesilmişti.Daha sonra sürekli yapılan çalışmalar gösterdi ki ilaca bağlı olan epilepsi hastaları SMR arttırarak bu beyin eğitiminin çok büyük faydasını görmüşlerdir

Neurofeedback beyinde yaşanan birçok problemde ve hastalıkta kullanılır. Bunlar :

  • Stres
  • Her yaştaki Dikkat ve Hafıza sorunları
  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
  • Genel Öğrenme Bozukluğu ,Okul Başarısızlığı
  • Otizm
  • Tik Hastalığı
  • Çocuklarda Diş Gıcırdatması
  • Epilepsi(Sar’a) Tıbbi tedavi ile kontrol edilemeyen epilepside
  • Kronik Baş Ağrıları
  • Migren/ Stres Baş Ağrıları
  • Beyin Felci
  • Travma sonrası beyin hasarı
  • Kronik yorgunluk hastalığı
  • Depresyon/Manik Depresyon
  • Anksiyete (Sıkıntı Hastalığı) ,Panik Atak
  • Obsesyon (Takıntı) – Kompulsif (Tekrarlayıcı hareketler) Hastalığı
  • Alzheimer Hastalığı, Vaskuler Demans
  • Şizofreni
  • Yeme Bozukluğu Hastalıkları ( Bulumia, Anorexia Nervosa )
  • Uyuşturucu ve Alkol Bağımlılığı
  • Uyku Bozuklukları
  • Otoimmun Bozukluklar
  • Multipil Skleroz (MS)
  • Adet öncesi ve sonrası sendromu/ Menapoz ve sonrası sendromu
  • Peak performance : Sporcuların /Artistlerin/Yöneticilerin performansını en üst düzeye çıkarmada...
  • IQ – Zeka arttırmada
  • Down Sendromu, Hafif zihinsel özürlülerde
  • Spastik çocuklarda (Cerebral Palsy)
  • Okul ve sınav başarısızlığı
  • Üniversite sınav başarısını arttırmada
  • HER ZAMAN BİR UMUT VARDIR...
DIGITAL EEG ve DATA BANKASINDA İNCELEME

Birçok psikiyatrik hastalığa objektif olarak tanı konulabilmesi için faydalı olan DIGITAL EEG –Beyin Haritası ve bunun sonuçlarını objektif olarak değerlendiren ve Türkiye’de başka hiçbir merkezde olmayan NXLINK Data Bankası merkezimizde mevcuttur.

Neurofeedback sistemine başlamadan önce semptomları tanımak için ön bir görüşme yapılarak sağlık problemleri ve aile hayatı hakkında bilgi alınır. Daha sonra gerekli görülürse DIGITAL EEG çekimine geçilir. EEG sonuçları Data Bankasında değerlendirilir ve aileye rapor bildirilir.Data bankası,birçok hastalığa teşhis koymamızda objektif olarak tavsiyede bulunmaktadır.Bunlar;Dikkat Eksikliği,Hiperaktivite,Genel Öğrenme Bozukluğu,Depresyon,Manik Depresyon, Şizofreni, Alzheimer's ,Vasküler Demans,Kafa travması,Alkol ve Uyuşturucu Bağımlılığıdır. Sonrasında düzenli devam edilmesi gereken neurofeedback eğitim seansları başlar.Yaklaşık 30 dakika süren bu seanslar haftada en az dört kere olmalıdır. Günlük seansların ise daha faydalı olduğu bir gerçektir. Değişiklikler en erken 15-20 seanslar arasında görülür, bazı vakalarda 20.seanstan sonra da görülebilir. Öğrenme pekiştirilebildiği takdirde pek çok hastada daimi fayda görülür.

Neurofeedback Nasıl Uygulanır ?

Bir ya da birden fazla elektrot başa, iki tane de kulaklara yerleştirilir. Beyin dalgaları bilgisayar monitöründe izlenir ve kişiye geribildirim verilir. Kişi video oyununu izlerken ona bu video oyununda kendi beyin dalgalarını, dikkatini toplayarak hareket ettirmesi istenir. Çocuklarda ise durum biraz farklıdır. Dikkatlerini kendileri toparlayamadıkları için, ekibimiz, çocukların dikkatlerini toparlayacak şekilde feedback (geribildirim ) verir. Bizim amacımız istenmeyen sağlıksız beyin dalgalarını düşürüp, istenen sağlıklı dalgaları arttırmaktır.

Bu teknoloji bazı durumlarda ilaç tedavisi ile, bazı durumlarda da ilaçsız olarak kullanılan önemli bir beyin eğitimi yöntemidir. En güzel tarafı ilaçlar gibi yan etkisinin olmamasıdır. Neurofeedback sayesinde kişi beyin dalgaları hakkında bilgilendirildikten sonra bu sistemi kullanarak beyin dalgalarını değiştirme şansına sahiptir. Neurofeedback’in amacı, kişinin EEG’sini seçilen referans bir dataya göre değiştirmesini sağlamaktır. Bu değişikliklerin kalıcı olduğu gözlenmiştir.


Biraz önce bahsedilen problemlerin çözümüne yönelik birçok yaklaşımın arasında en heyecan verici olanı beynin öğrenme yöntemi olan neurofeedback’tir. 60 yıldan fazla bir süredir Üniversite ve NASA laboratuarlarında yapılan araştırmalar sonrasında bu yönteme başlanmıştır. Neurofeedback son yıllarda, A.B.D.’de, yüzlerce psikiyatrist, psikolog ve danışmanların muayenehanesinde, Üniversitelerde ve hatta NASA’daki araştırmalarda başarıyla kullanılmaktadır. Uzmanlar düzenli neurofeedback seansları ile istenilen beyin dalgalarının arttırılması yöntemiyle beyin hücreleri üzerindeki bağlantıların güçlendiğini, kan akışının hızlandığını görmüşlerdir. Pozitif bulgular devam ettikçe daha çok psikiyatrist bu metottan faydalanmak isteyecek ve kliniklerde kullanmaya başlayacaklardır.

Neurofeedback’ te Basarı

Neurofeedback’te başarı, seanslara düzenli gelinmesi ile, değişme isteğiyle, çocuklar için ayrıca, ailenin ebeveynlik tarzını değiştirmesiyle, beslenmelerinin değiştirilmesiyle ve okul ile bağlantı kurulup ,öğretmen ve rehberlik öğretmenlerinin pozitif yaklaşımını sağlamak ile artmaktadır.

Neurofeedback’in Yan Etkisi Var mı?

Dr.Joel LUBAR’a en çok sorulan sorulardan biri neurofeedback’in yan etkisi olup olmadığıdır.Onun cevabı ise her zaman şu olmuştur: Bu bir öğrenme stratejisidir.Neurofeedback ilaçların neden olduğu gibi bir etki bırakmaz.İnsanlar kendi beyinlerini değiştirmeyi böylece kendilerini kontrol etmeyi öğrenirler.Yani proses içeride gerçekleşiyor dışarıdan empose edilen herhangi bir şeyle değil.Ama bu demek değildir ki klinisyenler neurofeedback’i kullanarak başarısız olamazlar mı?Eğer klinisyen hastasında yanlış bölgeyi uygular ,yanlış frekanslarda çalışırsa ya da iyi analiz yapamazsa bu sistem iyi çalışmaz ve o kişiye probleminden dolayı yardımcı olunamayabilir aynı zamanda zaman ve para kaybedebilir.Ancak şimdiye kadar ki klinik deneyimime dayanarak söylüyorum ki neurofeedback’in ciddi ve ağır bir yan etkisi hiçbir zaman görülmedi.Kısacası bu sistem uzman kişilerin süpervizörlüğü altında yapılırsa hiçbir riski yoktur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.mesutbulutakvaryum.forumdizini.com
boritta




Mesaj Sayısı : 1
Rep Puanı : 1
Tecrübe Puanı : 0
Kayıt tarihi : 21/11/12

Neurofeedback nedir? Empty
MesajKonu: Geri: Neurofeedback nedir?   Neurofeedback nedir? I_icon_minitimeÇarş. Kas. 21, 2012 11:26 pm

Dikkat Eksikliği tedavisinde Neurofeedback Terapisi hakkında Nöroterapist Dr. Bora Küçükyazıcı’nın bir makalesini buldum:

Dikkat eksikliğine bağlı sıkıntı yaşayan kişi sayısı gün geçtikçe artış göstermektedir. Dikkat eksikliği sıradan bir dalgınlık değil, tıbbi testler ile tanısı konulan bir bozukluktur. Dikkat testleri ile elde edilen bilimsel veriler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda tanı konulmasında uzmanlara yol göstermektedir. Son 20 sene içinde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısı konulan çocuk sayısında ciddi artış gözlenmektedir. Bunun sebebi, 20 sene öncesine kadar bu rahatsızlığın daha az gözlenmesi değil, günümüz tanı koşullarının ve uygulanan test sistemlerinin gelişmiş olmasındandır. Neurofeedback yöntemi ile, dikkatin odaklanması ve odaklanılmış dikkatin sürdürülmesi becerilerini geliştirmek mümkündür.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısı, özellikle çocuk ve ergenlerde, uzman çocuk ve ergen psikiyatristi tarafından konulmalı ve tedavisi ilgili uzman doktor tarafından düzenlenmelidir. Amerikan Pediatri Birliği’nin Aralık 2011’de yayınladığı DEHB Tedavi Kılavuzunda, tanı ve tedavi uygulamasının 4 yaşından itibaren başlatılması gerekliliği ön planda tutulmaktadır. Zira çocuk çağında 4 yaşından itibaren bu rahatsızlığın tanısının konması mümkün olduğu gibi, tedavi konusunda izlenecek yeni ve farklı birçok alternatifler gelişmektedir. Çocuğun dikkat düzeyi ve dikkat derinliği, öğrenme sürecinde çok önemlidir. Çevresinden doğru mesajları alması, bu mesajları doğru yorumlaması ve öğrenme sürecinde bu mesajları kullanması için, dikkat süreci eksiksiz çalışmalıdır. Eğer aile çocuğunda dikkat eksikliği sorunu olduğunu fark etmez ya da gerekli tedaviyi doğru uzmanlardan almaz ise, çocukta okul eğitim-öğretim sisteminde anaokulundan itibaren akademik sorunlar yaşanabilir. Neurofeedback terapisi, dikkat eksikliğinin tedavisinde tıp hekimlerinin uyguladığı bir tedavi yöntemidir.

Dikkat Eksikliğine Bağlı Belirtiler

Çocuklar genel olarak aktif, meraklı ve heyecanlıdırlar. Dikkat Eksikliği olan çocuğun ailesi adına bazen çocuklarında böyle bir sorun olduğunu kabul etmeleri kolay olmaz. Aileleri en çok yanıltan ise, çocuğun saatlerce televizyon izleyebilmesi ya da bilgisayar oyunları oynuyor olmasını, dikkatiyle ilgili bir sorun olmadığı yönünde değerlendirmeleridir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu sorunu olan çocuklar, kendi istedikleri şekilde televizyon izlerken ya da bilgisayarda oyun oynarken bir sorun yoktur. Bu rahatsızlıkta beynin etkilenen bölgesindeki değişimlere bağlı olarak, çocuğun kendi istediği bir aktivitede ve çocuğun istediği zaman diliminde dikkatini toplamasında problem yoktur. Sorun, dikkatin özellikle yönlendirilmesi gereken bir konu olduğunda dağılmasıdır. Sınıf ortamı, ders dinlenmesi, ev ödevlerinin yapılması, bir spor aktivitesinde takım oyuna uyum gibi konularda, dikkatin özel olarak toplanması gerektiği anlarda, dikkat eksikliği ortaya çıkmaktadır.

Çocuk ve Genç Kliniği, Bağdat Caddesi-İstanbul
Tel: 0 216 3726607
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Neurofeedback nedir?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» FPGA nedir ?
» Elektroşok Nedir?
» ELEKTRİK NEDİR?
» Diyot Nedir
» Reliability nedir ?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Güncel Teknoloji Bilgi Platformunuz :: Elektronik Bölümü-
Buraya geçin: